Architecture Blur Bright 1329061

Smarta hus

Vad är smarta hus?

Stängde du av kaffebryggaren, spisen & strykjärnet? Kopplade på larmet innan du gick? I ett "intelligent hus" skulle du slippa oroa dig för alla olika grejer du inte får glömma. Idag har framtiden kommit så nära att du skulle kunna ha en "hejdå-knapp" som gör allt detta precis innan du går hemifrån. Om du vill skulle knappen också kunna släcka vissa lampor & sänka temperaturen något för att spara energi. Persienner och markiser kan styras med hjälp av sensorer som känner av väder och vind. Väl hemma på fredagskvällen kan du trycka på "film-knappen" som automatiskt dämpar belysningen och kopplar på hemmabion.

KNX hemma

KNX är en världsomfattande standard för hem- och fastighetskontroll. Med KNX kan du integrera elfunktionerna i fastigheten till ett system som fungerar tillsammans, samordna till ett "intelligent hus" som blir energibesparande, bekvämt och säkert. Sensorer kan läsa av omgivningen (exempelvis temperatur och ljusstyrka) och skicka signal om att tända, släcka, stänga av, sätta igång, fälla ut osv. Elektrikerns roll innebär numera inte bara att sätta upp en kabel längs taket.

Vi ser en ökad efterfrågan på styr- och reglerteknik. Det är främst vid nybyggnationer man skapar "intelligenta hus", men frågor kring energibesparande och smarta lösningar är ständigt aktuell. KNX är en attraktiv plattform då det är en öppen standard som gör det möjligt för olika elektriska komponenter i fastigheten att kommunicera via samma språk.

Du kan koppla ihop värme, ventilation, belysning och energimätning från många olika tillverkare.

Se gärna filmen nedan, där Rikard Nilsson från KNX Sweden förklarar grunderna i KNX-tekniken och visar olika exempel på användningsområden.

I kommersiella fastigheter

Det finns många energibesparande och smarta lösningar för kommersiella fastigheter och industrin. Koppla exempelvis säkerhets- och passersystemet till en rad olika funktioner som aktiveras när någon kommer genom ytterdörren. Rörelse- och närvarodetektorer kan reglera klimat, luft, maskiner osv. Belysningsstyrning i korridorer och trapphus kan ske med detektorer och timers. I stora samlingssalar och konferensrum kan man exempelvis med en knapptryckning sänka ner en filmduk, dämpa och släcka belysningen, dra för persiennerna och starta projektorn.

Optimal komfort blir enkelt med KNX. När energipriserna är i fokus finns det stora incitament för att hitta intelligenta lösningar med KNX för energieffektivisering.

Vi arbetar över ett brett spektra, allt ifrån heminstallationer till avancerad projektering inom industri och bygg.

Välkommen att kontakta oss!